Опис
Tako značajno i visoko mesto jabuke u svetskoj voćarskoj privredi je posledica njene izuzetne adaptivne sposobnosti. Iako je to voćka, pre svega, umerenog podneblja severne Zemljine polulopte, ona se s više ili manje uspeha gaji na svim kontinentima.
Azija je kao kontinent najveći proizvođač jabuke (35.898.817 t) i na njenu proizvodnju otpada oko 57% ukupne svetske proizvodnje. Za njom dolaze Evropa i Severna Amerika. Gajenje jabuke na južnoj polulopti je ograničeno samo na humidnija područja.
Najveći proizvođači jabuke u svetu su: Kina, SAD, Turska, Italija, Poljska, Francuska, Rusija i dr.
Zapadna Azija je ishodni centar porekla jabuke. Najveći broj vrsta jabuke nalazi se na području Himalaja. Iz ovog područja jabuka se širila preko Male Azije u evropske zemlje.
Prve pisane podatke o gajenju jabuke navodi grčki pisac Teofrast (370–-285. godine pre nove ere). Grčka je prva u Evropi počela da gaji jabuku.
Čovek je od davnina koristio plod jabuke kao hranu i lek. Jabuka je izuzetno kvalitetno voće, kompleksnog hemijskog sastava. Njen plod sadrži od 10 do 19% suve materije, 7–-16% ukupnih šećera (u čijoj strukturi dominiraju redukujući šećeri, glukoza i fruktoza), od 0,20 do 1,80% ukupnih organskih kiselina, do 0,40% mineralnih materija (naročito visok sadržaj K), do 0,8 g % pektina 0,025 do 0,27 g % tanina, od 5 do 80 mg % vitamina C, značajnu količinu karotina, antocijana, aminokiselina i dr. biološki značajnih supstanci.
Plodovi jabuke se koriste za različite namene: kao stono voće (za potrošnju u svežem stanju tokom cele godine) i kao sirovina za industriju prerade (u sokove, kaše, marmelade, džemove, osušene plodove, kompote, sirće i dr.).
Veliki privredni značaj jabuke se vidi i po njenoj zastupljenosti u strukturi voćarstva naše zemlje.
1. Uvod
2. Proizvodnja jabuke u svetu i u Srbiji
3. Morfologija jabuke
4. Jabuka i ekološki činioci
5. Sorte jabuka
6. Podloge za jabuku
7. Podizanje zasada jabuke
– priprema zemljišta
– raspored sorti za bolje oplođavanje
– sadni materijal
– nega mladog zasada jabuke
– formiranje oblika krune
8. Nega jabuke u rodu (tehnoligija gajenja)
– rezidba
– održavanje i iskorišćavanje zemljišta
– đubrenje
– navodnjavanje
– zaštita jabuke od prouzrokovača bolesti i štetočina
– prekalemljivanje jabuke
– podmlađivanje jabuke
– zaštita jabuke od niskih temperatura
9. Berba jabuke
10. Čuvanje plodova jabuke
11. Hranjiva i upotrebna vrednost plodova jabuke
12. Prinos i rentabilnost gajenja jabuke
13. Literatura